Lee Jae Architects

Lee Jae Architects
    Lighthouse Residence

    General floor plan for three-member-family consists of the main living room, three bedrooms, two bathrooms, one dress room, kitchen and a workshop; a detached house of 148.76. This house, so called a Light – House, represents the characteristic of owner’s occupation. The land condition for this Light-House was created by land division of about twenty-house-size. Five houses are already completed, and others are currently under construction. Light-House is aims for something higher than a physical housing where you simply eat and sleep; it pursues co-existing of nature and humanity through continuous relationship via interior and exterior of the building. Predicting this region to be crowded with houses in a near future, Light-House is designed to protect owner’s private life from others’ eyes. The three land sides that are touched by other residents’ are equally divided so that they can be entirely surrounded by the exterior wall of the housing. For the last side, an open view of whole window is installed towards the beautiful landscape, created by the thorough design of terraced heights of the housing complexes. Moreover, in accordance with owner’s lifestyle, Light-House is designed for the frequent use of outdoor space in warm seasons. We hope our residents to have a peaceful and protected space where you can enjoy your rest in an outdoor space and courtyard, separated from others’ view.

     

    The exterior wall of Light-House is finished with white cement render. It faces a clear, open courtyard which you can naturally meet entering the building along with the wall. Residents can enter the building as they walk along the courtyard. The courtyard, due to the fake wall installed for blocking the attention, is both an inside and an outside of the building, which is a traditional architectural concept of Oriental Architecture, intentionally applied to the sequence of Light-House spaces. Therefore, residents can experience a flexible relationship with inside and outside following the natural spatial flow. In the Light-House, two big courtyards and one small courtyard – three in total – are designed, and they allow you to enjoy the fresh air and sunshine totally alone in your own space. Moreover, two exterior terrace spaces are located closely with each room in outdoor, in which the identical finishing to the floor is used, which also makes it difficult to distinguish inside from outside.

     

    Light-House, in order to maximize the energy efficiency of natural temperature control, has its big windows directed towards south so that whole house can be heated through sunlight in winter. Also, to use energy efficiently, radiant heating system is installed in newly constructed concrete floor. Moreover, you can almost feel the inside of house as the part of outside, due to the reflected natural light thanks to finishing the whole with white-colored interior and the ceiling installed on the roof which leads the light into the deep space of its house.




    Architects: Jae Lee, Myeongho Shin, Jinwoo Park, Seojeong Park, Chaewon Baek

    Location: Seoul, South Korea

    Program: Private House

    Client: Private

    Site area: 95.20

    Building area: 56.99㎡ 

    Status: Completed in 2021

    Structure: Reinforced Concrete

    Photographer: Woosang Yang



    -----------------------------------------------------------------------



    내부와 외부가 이어지는 공간 



    3인 가족을 위한 전반적 평면 구성은 메인 거실침실 세 개욕실 두 개드레스 룸주방그리고 작업공간 등을 갖춘연면적 148.76( 45)규모의 단독주택입니다등대주택이라 불리는 이 주택은건축주의 직업특성을 반영하여 이름 지어지게 되었습니다.

    등대주택이 자리한 대지의 입지조건은 단독주택 조성을 위하여 20여채 규모의 필지분할로 이뤄진 곳입니다이미 5채의 주택이 완공된 상태이며다른 주택들도 공사가 한창 진행 중입니다.

     

    등대주택은 목표는 단순히 먹고 자는 물리적인 주택공간이 아닌 건축물 . 외부의  지속적 관계를 통해 인간과 자연이 함께  공유하고자 하는데 있습니다.  등대주택은 앞으로 주택들이 밀집될 것을 예상하여, 외부의 시선에서 건축주의 사생활을 보장하는 그런 공간이 되고자 하였습니다.  다른 거주자와 맞닿게 되는 대지의 3면을 균등하게 주택 외벽으로 완전히 에워싸였고주택단지의 단계별 높이로 인해 낮은 높이의 풍경을 향해 한 면에는 시원한 전면 창을 설치 하였습니다. 더불어등대주택은 건축주의 라이프스타일에 맞게, 따뜻한 계절에는 최대한 옥외공간을 이용하도록 설계되었습니다. 이는 외부의 시선이 차단된 옥외 공간과 중정에서 이용자의 안정된 쉼의 공간이 되기를 바라는 마음입니다.

     

    등대주택의 외벽 마감은 흰색 시멘트 렌더로 하였으며, 외부의 시선 차단과 경계를 위한담이라 할 수 있는 벽면을 따라 자연스럽게 건물 내부로 들어서면 중정과 마주하게 됩니다. 이용자는 중정을 바로 며 산책하듯이 건물 내부로 진입할 수 있습니다벽을 통해 중정은 내부이며 외부의 모호한 성격을 가지게 되는데 이는 동양건축의 전통적 건축기법이며, 이를 의도적으로 등대주택의 공간 시퀀스에 적용합니다. 이로써 이용자는 자연스러운 공간 흐름에 따라 내.외부의 유연한 관계를 경험하게 됩니다이 등대주택은 큰 중정 한 곳 그리고 작은 중정 두 곳으로 총 세 곳의 중정을 배치 시켰는데이는 이들 중정을 통해 조금이나마 외부의 시선에 구애 받지 않고 외부 신선한 공기와 햇살을 마음껏 즐길 수 있게 만든 것입니다. 게다가옥외 공간에는 두 곳의 외부 테라스 공간이 각 실과 밀접하게 관계하여 위치해 있는데, 이곳에 같은 바닥재를 깔아 내부와 외부 공간 사이의 구분을 다시 한번 모호하게 하였습니다

    등대주택은 자연적 냉난방 에너지효율을 높이기 위해  겨울에 햇볕에 의해 집안이 저절로 가열될 수 있도록큰 창들은 대부분 남쪽으로 냈습니다그리고 효율적인 에너지 활용을 위해새로 시공된 콘크리트 바닥에는 복사 난방 시스템이 깔렸습니다. 또한지붕에 설치한 천창을 통해 깊숙한 공간까지 밝은 빛이 유입되고집안 전체를 흰색으로 마감한 인테리어 덕분에 자연광이 반사되어서실내가 외부의 일부처럼 느껴질 정도로 빛을 적극적으로 유도하였습니다.



    프로젝트 팀이재신명호박진우, 박서정, 배채원

    위치: 경기도 고양시 일산

    용도: 단독주택

    건축주: 개인

    대지면적95.20

    건축면적56.99

    연면적162.30

    과정: 2018년 준공

    사진양우상


     
    Lighthouse Residence
    21.04.27 13:53

    General floor plan for three-member-family consists of the main living room, three bedrooms, two bathrooms, one dress room, kitchen and a workshop; a detached house of 148.76. This house, so called a Light – House, represents the characteristic of owner’s occupation. The land condition for this Light-House was created by land division of about twenty-house-size. Five houses are already completed, and others are currently under construction. Light-House is aims for something higher than a physical housing where you simply eat and sleep; it pursues co-existing of nature and humanity through continuous relationship via interior and exterior of the building. Predicting this region to be crowded with houses in a near future, Light-House is designed to protect owner’s private life from others’ eyes. The three land sides that are touched by other residents’ are equally divided so that they can be entirely surrounded by the exterior wall of the housing. For the last side, an open view of whole window is installed towards the beautiful landscape, created by the thorough design of terraced heights of the housing complexes. Moreover, in accordance with owner’s lifestyle, Light-House is designed for the frequent use of outdoor space in warm seasons. We hope our residents to have a peaceful and protected space where you can enjoy your rest in an outdoor space and courtyard, separated from others’ view.

     

    The exterior wall of Light-House is finished with white cement render. It faces a clear, open courtyard which you can naturally meet entering the building along with the wall. Residents can enter the building as they walk along the courtyard. The courtyard, due to the fake wall installed for blocking the attention, is both an inside and an outside of the building, which is a traditional architectural concept of Oriental Architecture, intentionally applied to the sequence of Light-House spaces. Therefore, residents can experience a flexible relationship with inside and outside following the natural spatial flow. In the Light-House, two big courtyards and one small courtyard – three in total – are designed, and they allow you to enjoy the fresh air and sunshine totally alone in your own space. Moreover, two exterior terrace spaces are located closely with each room in outdoor, in which the identical finishing to the floor is used, which also makes it difficult to distinguish inside from outside.

     

    Light-House, in order to maximize the energy efficiency of natural temperature control, has its big windows directed towards south so that whole house can be heated through sunlight in winter. Also, to use energy efficiently, radiant heating system is installed in newly constructed concrete floor. Moreover, you can almost feel the inside of house as the part of outside, due to the reflected natural light thanks to finishing the whole with white-colored interior and the ceiling installed on the roof which leads the light into the deep space of its house.




    Architects: Jae Lee, Myeongho Shin, Jinwoo Park, Seojeong Park, Chaewon Baek

    Location: Seoul, South Korea

    Program: Private House

    Client: Private

    Site area: 95.20

    Building area: 56.99㎡ 

    Status: Completed in 2021

    Structure: Reinforced Concrete

    Photographer: Woosang Yang



    -----------------------------------------------------------------------



    내부와 외부가 이어지는 공간 



    3인 가족을 위한 전반적 평면 구성은 메인 거실침실 세 개욕실 두 개드레스 룸주방그리고 작업공간 등을 갖춘연면적 148.76( 45)규모의 단독주택입니다등대주택이라 불리는 이 주택은건축주의 직업특성을 반영하여 이름 지어지게 되었습니다.

    등대주택이 자리한 대지의 입지조건은 단독주택 조성을 위하여 20여채 규모의 필지분할로 이뤄진 곳입니다이미 5채의 주택이 완공된 상태이며다른 주택들도 공사가 한창 진행 중입니다.

     

    등대주택은 목표는 단순히 먹고 자는 물리적인 주택공간이 아닌 건축물 . 외부의  지속적 관계를 통해 인간과 자연이 함께  공유하고자 하는데 있습니다.  등대주택은 앞으로 주택들이 밀집될 것을 예상하여, 외부의 시선에서 건축주의 사생활을 보장하는 그런 공간이 되고자 하였습니다.  다른 거주자와 맞닿게 되는 대지의 3면을 균등하게 주택 외벽으로 완전히 에워싸였고주택단지의 단계별 높이로 인해 낮은 높이의 풍경을 향해 한 면에는 시원한 전면 창을 설치 하였습니다. 더불어등대주택은 건축주의 라이프스타일에 맞게, 따뜻한 계절에는 최대한 옥외공간을 이용하도록 설계되었습니다. 이는 외부의 시선이 차단된 옥외 공간과 중정에서 이용자의 안정된 쉼의 공간이 되기를 바라는 마음입니다.

     

    등대주택의 외벽 마감은 흰색 시멘트 렌더로 하였으며, 외부의 시선 차단과 경계를 위한담이라 할 수 있는 벽면을 따라 자연스럽게 건물 내부로 들어서면 중정과 마주하게 됩니다. 이용자는 중정을 바로 며 산책하듯이 건물 내부로 진입할 수 있습니다벽을 통해 중정은 내부이며 외부의 모호한 성격을 가지게 되는데 이는 동양건축의 전통적 건축기법이며, 이를 의도적으로 등대주택의 공간 시퀀스에 적용합니다. 이로써 이용자는 자연스러운 공간 흐름에 따라 내.외부의 유연한 관계를 경험하게 됩니다이 등대주택은 큰 중정 한 곳 그리고 작은 중정 두 곳으로 총 세 곳의 중정을 배치 시켰는데이는 이들 중정을 통해 조금이나마 외부의 시선에 구애 받지 않고 외부 신선한 공기와 햇살을 마음껏 즐길 수 있게 만든 것입니다. 게다가옥외 공간에는 두 곳의 외부 테라스 공간이 각 실과 밀접하게 관계하여 위치해 있는데, 이곳에 같은 바닥재를 깔아 내부와 외부 공간 사이의 구분을 다시 한번 모호하게 하였습니다

    등대주택은 자연적 냉난방 에너지효율을 높이기 위해  겨울에 햇볕에 의해 집안이 저절로 가열될 수 있도록큰 창들은 대부분 남쪽으로 냈습니다그리고 효율적인 에너지 활용을 위해새로 시공된 콘크리트 바닥에는 복사 난방 시스템이 깔렸습니다. 또한지붕에 설치한 천창을 통해 깊숙한 공간까지 밝은 빛이 유입되고집안 전체를 흰색으로 마감한 인테리어 덕분에 자연광이 반사되어서실내가 외부의 일부처럼 느껴질 정도로 빛을 적극적으로 유도하였습니다.



    프로젝트 팀이재신명호박진우, 박서정, 배채원

    위치: 경기도 고양시 일산

    용도: 단독주택

    건축주: 개인

    대지면적95.20

    건축면적56.99

    연면적162.30

    과정: 2018년 준공

    사진양우상